Eenzaamheid doorbreken

Iedereen is wel eens eenzaam. Sommige mensen voelen zich dagelijks eenzaam en worden er zelfs zwaar depressief van. Hoe doorbreek je eenzaamheid?

Eenzaamheid is normaal

eenzaamheidHet is normaal om je van tijd tot tijd eenzaam te voelen. Als je dagelijks last hebt van eenzaamheid en menselijk gezelschap mist, kan je je daar erg naar bij voelen. Het is voor veel mensen moeilijk om de cirkel te doorbreken. Want hoe verkrijg je een sociaal netwerk, bestaande uit vrienden en goede kennissen? Er zijn verschillende manieren.

Mensen die zich dagelijks alleen voelen zitten vaak vast in een patroon. Ze volgen dezelfde routines, ze staan op, douchen zich, gaan naar de supermarkt en zijn de rest van de dag alleen. Om de eenzaamheid te doorbreken moet je ook het patroon doorbreken. Dat kan je doen door bijvoorbeeld lid te worden van een club of vereniging. Ben je wat ouder, dan kan je naar een bridge- of kaartclub. Je kan lid worden van een schaak- of dartvereniging. Of je kan naar het zwembad gaan, waar vaak zwemmen voor ouderen wordt georganiseerd. Je komt op deze manier in contact met vele andere mensen. Er ontstaan sociale contacten en je kan met elkaar afspreken.

Ook kan je gebruik maken van buurthuizen. In iedere gemeente is er wel een buurthuis waar mensen bij elkaar komen om koffie te drinken. Al snel ontstaan er dan leuke contacten. En, voor wie het echt moeilijk vindt om sociale contacten op te doen is er het maatjesproject. Een vrijwilliger zoekt dan een vriend en komt dan langs, om samen te koken, te praten of wat leuks te doen. Het maatjesproject is voor mensen van allerlei leeftijden.

Eenzaam door angst

Misschien vind je het eng om onbekende mensen aan te spreken. In sommige gevallen sluiten mensen zich thuis op omdat ze doodsbang zijn voor contact met andere mensen. Er kan dan sprake zijn van een sociale fobie, een aandoening waardoor iemand erg angstig is in de buurt van onbekende mensen en paniekaanvallen heeft. Ook in dit geval is het raadzaam om niet stil te blijven zitten. Als de angst zeer extreem is, bespreek dat dan met je huisarts. Er zijn verschillende therapie├źn voor mensen met een sociale fobie.

In Nederland kampt meer dan 25% van alle inwoners met sociale angstklachten. Het is dus niets om je voor te schamen. In samenspraak met de huisarts of een psycholoog kan er veel worden gedaan aan sociale angst. Waardoor de cirkel van eenzaamheid wordt doorbroken. Met name voor mensen met een sociale fobie is het maatjesproject een uitkomst. Het maatjesproject kijkt namelijk heel goed aan wie ze iemand koppelen. Heeft iemand last van extreme sociale angst, dan koppelen ze diegene niet aan een luidruchtig, dominant mens.