TENS apparaat verminderd pijn

Na overleg met een arts kan men beginnen met een TENS behandeling. In dit artikel willen wij u uitleggen hoe een dergelijke behandeling in zijn werk gaat.

Wat is een TENS behandeling

tens apparaatTENS staat voor ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie‘. De huid en spieren worden door stroom geprikkeld. Bij veel pati├źnten heeft deze behandeling een pijn verlichtende werking. Het toepassingsgebied is breed, de behandeling kan voor vele soorten pijn worden ingezet.

In de meeste gevallen legt een fysiotherapeut uit hoe en waar het TENS apparaat moet worden gebruikt. Na enige tijd is er een evaluatie om te kijken of de behandeling het gewenste effect heeft. Het is echter ook mogelijk om zelf een TENS apparaat te kopen en er zonder tussenkomst van een medisch specialist gebruik van te maken. De kosten voor het apparaat zijn zeer beperkt, voor enkele tientallen euro’s kan je zelf een TENS bestellen.

Hoe werkt het?

Het apparaat is vrij klein en werkt op enkele batterijen. Het is mogelijk om enkele kabeltjes op het apparaat aan te sluiten. Aan ieder kabeltje zitten 2 elektroden. Deze elektroden kunt u op de gewenste gebieden op u huid plakken. De fysiotherapeut legt meestal uit waar en hoe u deze elektroden het beste kunt aanbrengen.

Aangezien het apparaat voor vele pijnklachten wordt gebruikt, zijn er verschillende programma’s. Ook hierbij komt de fysiotherapeut van pas, want deze weet precies welk programma het beste benut kan worden. De sterkte van de stroom toevoer kunt u zelf bepalen middels een knop op het apparaat. Het apparaat kan met een handige clip op uw kleding worden aangebracht, zodat u vrij kunt bewegen terwijl u het apparaat om heeft.

De vele voordelen van een TENS apparaat

In het verleden waren mensen met pijnklachten aangewezen om medicijnen die soms ernstige bijwerkingen hadden. Veel van die medicijnen waren zelfs zwaar verslavend. Mensen waren minder mobiel en waren afhankelijk van een rolstoel of rollator. Dankzij het TENS apparaat is de pijn minder het geheel verdwenen, waardoor het niet langer nodig is om veel medicijnen te gebruiken. Veel mensen die het TENS apparaat gebruiken beschouwen het daarom ook als een wondermiddel.