Tips om geld te besparen

Iedereen wilt geld besparen maar weinig mensen weten hoe ze dat moeten doen. Er zijn waarschijnlijk vele onkosten waar je geld op kan besparen.

Zo kan je geld besparen

Om te voorkomen dat je schulden oploopt, is het raadzaam om niets op afbetaling te kopen. Sommige bedrijven rekenen 16% rente. Als je een aantal dingen koopt en er een paar jaar over doet om de rekening te voldoen kan 16% rente met gemak enkele duizenden euro’s extra kosten. Ook het gebruik van een creditcard is met deze reden niet aan te raden. Gebruik een debitcard als je een creditcard nodig hebt, dan kan je nooit meer uitgeven dan je hebt.

Zorg voor warme kleding of een aangenaam deken. Als het in de winter koud is, zetten de meeste mensen de verwarming vol aan. Dat kost behoorlijk veel geld. Trek een extra trui aan en dek jezelf toe met een dekentje. Zorg dat je een goed deken hebt, dan hoef je de verwarming in je slaapkamer niet aan te zetten.

Slim boodschappen doen

geld besparen boodschappenBekijk folders van supermarkten. Er zijn altijd goede aanbiedingen. Is wasmiddel enorm in de aanbieding? Sla dan gelijk in voor enkele maanden of een heel jaar, uiteindelijk kan je dat tientallen euro’s besparen. Hetzelfde gaat op voor alle andere producten die niet bederfelijk zijn. Sla zoveel mogelijk in als een actie echt interessant is.

Bederfelijke goederen kan je in sommige gevallen opslaan in een diepvries. Doe dit echter alleen als je huishouden uit veel mensen bestaat. Een vrieskist verbruikt veel energie.

Doe je boodschappen vlak voor sluitingstijd. Dan zijn producten namelijk vaak afgeprijsd omdat ze tegen de houdbaarheidsdatum zitten. Je kan ze de volgende dag nog uitstekend gebruiken maar je betaalt er veel minder voor.

Kijk laag in de schappen waar je boodschappen doet. Supermarkten plaatsen de duurste producten op oog hoogte, zodat mensen ze makkelijk pakken. De producten waar minder aan wordt verdiend, zetten ze bewust buiten het gezichtsveld, ter hoogte van je voeten.

Koop geen merken, bekende merken zijn over het algemeen duurder. Probeer het huismerk te kopen.

Koop meubels bij een kringloop, dat is goedkoper dan Marktplaats. Met wat boenwas kan een oud bankstel er als nieuw uitzien. Ook kleding kan tweedehands worden gekocht. Een merkbroek kost bij een tweedehands kledingwinkel meestal niet meer dan 5 a 10 euro, terwijl de nieuw prijs rond de honderd euro is. Op het internet zijn er ook webwinkels die tweedehands kleding verkopen, zoals cazou.nl

Vergelijk altijd. Iets kan goedkoper lijken, maar als er minder inzit, betaal je misschien nog teveel.

Hou je uitgaven bij

Bereken wat je maandelijks aan uitgaven hebt en wat je overhoudt. Je weet dan precies wat je aan boodschappen, huur, ziekenkosten, gas, elektriciteit en andere zaken kwijt bent. En, je weet wat je overhoudt. Dat is geld dat je kan investeren of op een spaarrekening kan zetten voor een noodsituatie of een vakantie.

Ga er vanuit dat je televisie en wasmachine op dezelfde dag kapot kunnen gaan. Zorg dat je een potje hebt opgebouwd om dat op te vangen.